< center>

Fyra stora steg mot en friskare kropp.

Människans kropp är väldigt känslig för vilken typ av mat vi stoppar i oss och vi får väldigt lätt en förhöjd grad av inflammation, vilket leder till många olika besvär och sjukdomar såsom ledvärk, allergier, astma, hudbesvär, högt blodtryck osv. Egentligen är det inte så svårt att göra något åt detta för rätt sorts mat finns tillgänglig för de flesta av oss om vi bara vet hur vi ska göra. Jag försöker fokusera på tre tunga punkter för att ge min kropp en chans att dämpa inflammation och på så sätt stärka mitt immunförsvar:
 
  • Mycket frukt och grönt! Ingen större nyhet men många har ändå svårt för detta men mitt tips är att försöka göra dem till en del av dina matvanor genom att inkludera dem direkt i varmrätten. Gör en grönsakspaj eller en vegetarisk lasagne så får du flera nyttiga grönsaker direkt, och skulle du då göra en sallad till så blir det som en bonus för ditt imunförsvar! 
  • Ät omega-3! Mycket mycket viktig del för att dämpa inflammation då en stor bov i dramat är obalansen mellan omega-3 och omega-6 som irriterar hela kroppen. I stort sett alla skulle behöva äta kosttillskott i form av bla omega-3 då det är svårt att få i sig den dagliga dosen bara genom vanlig mat.
  • Skippa vitt socker. Denna punkt träffar egentligen många mindre punkter såsom godis, läsk, snabbmat, fikabröd osv, där socker är inkluderat. Socker är nu bevisat som skyldig till hjärt- och kärlsjukdomar och inte fett som tidigare varit en allmän uppfattning inom sjukdvården. Men nu har vindarna vänt och personer som äter mycket mättat fett har faktiskt minskad risk att få hjärt- och kärlsjukdomar. Listan på vad vitt socker ställer till med är numera väldigt lång, men summan av kardemumman är att socker har inga som helst hälsofördelar.
  • Undvik gluten. Den här punkten är många fortfarande oeniga om där vissa säger att det inte finns någon forskning som stödjer påståendet att gluten orsakar läckande tarm, medans vissa säger att det visst finns forskning som visar detta. Jag har valt att följa rådan om att undvika gluten, och vad folk än säger så har det haft en stor positiv inverkan på min hälsa i form av minskade pollenbesvär. 
 
En grönsakspaj full med olika grönsaker gör underverk för kroppen då många vitaminer och mineraler behöver samspela för att få full effekt då de kompletterar varandras funktioner. C-vitamin underlättar tex upptaget av järn. 
 
Glutenfri grönsakspaj:
 
Botten: 2 dl glutenfri mjölmix, gärna grov
1/2 dl smör
1/2 dl creme fraiche (34%)
 
Fyllning:
Stek valfria grönsaker lite lätt i olja i en stekpanna. Jag rekommenderar lök, vitlök, zucchini, champinjoner, riven morot och körsbärstomater. 
Lägg grönsakerna i pajformen. Vill du ha en köttfri proteinkälla så är keso väldigt gott att klicka över grönsakerna! Blanda sedan 2 ägg med 2dl havredryck och krydda rikligt med valfria kryddor. Extra nyttigt är att blanda gurkmeja och svartpeppar då peppinet i svartpepparen ökar upptaget av gurkmejan markant i kroppen! Jag kan även rekommendera paprikapulver och curry. Häll sedan över blandningen och baka i ugn i ca 30 min på 225 grader. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

muskelmorsan.blogg.se

Tvåbarnsmamma som närmar sig 40 som älskar träning och kost. Följer inga dieter då samtliga har sina brister. Om jag får välja så äter jag helst vegetariskt. Delar med mig av träningstips och goda recept. Instagram: muskelmorsan1

RSS 2.0