< center>

Morotskaka utan morötter? Succé!

Jag gillar verkligen att baka, och framför allt så gillar jag att testa recept som byter ut många av de traditionella ingredienserna som är mindre nyttiga såsom vitt socker, mjöl, margarin osv, mot något som innehåller mer näring. En klassiker är tex dadlar och honung för att få det söta och bindande, och det finns massor av olika mjölsorter som är glutenfria och ersätter det vita mjölet såsom havremjöl, rismjöl, majsmjöl osv. 
 
I dag blev jag grymt sugen på morotskaka så jag letade runt och hittade det här receptet som lät riktigt smarrigt. Mitt i bakningen så upptäckte jag dock att jag inte hade några morötter hemma, men jag testade att riva två äpplen i stället för de är ju också fasta, saftiga och söta precis som morötter. 
 
Det som är extra smarrigt med en morotskaka är alla kryddor den innehåller som faktiskt gör detta bakverk extra smakrik och faktiskt nyttig. Ingefära har ju en hög antiinflammatorisk förmåga, och kardemumma och kanel reglerar blodsockret och ger en ökad mättnadskänsla. För min del som följer matråden inom ayurveda för min kroppstyp så är kardemumma extra bra och balanserande för mig så jag tar gärna lite extra av just den varan!
 
 
 
 
 
 
Jag valde ett recept med havremjöl som ger en härlig smak och är rikt på både protein och järn.
 
 
Jag gillar inte aromer som tillsatser i det jag äter, så jag har valt att gå över till det här vaniljsockret som är rårörssocker med äkta vaniljstångspulver i och inget annat. 
 
 
Jag började med att mixa 7 daldar med 0.5dl rapsolja. Sen blandade jag 2dl havremjöl, 1dl glutenfri mjölmix, 1 tsk malen ingefär, 2tsk kardemumma, 1 tsk kanel, lite salt, 2 msk bakpulver och 0.5 msk bikarbonat innan jag sedan rörde ihop det med dadlarna. I stället för morötter blev det alltså rivna äpplen och det ska vara ca 4dl. Smeten hälls sedan i en smord form och jag använde kokos som ströbröd, och kakan gräddas sen i 50min på 150 grader. För att bryta av det söta så rörde jag ihop lite Philadelphiaost med hemgjord lingonsylt och det blev verkligen superfräscht. Inget vitt socker, inget vitt mjöl och glutenfritt. Älskar sånt här!
 

muskelmorsan.blogg.se

Tvåbarnsmamma som närmar sig 40 som älskar träning och kost. Följer inga dieter då samtliga har sina brister. Om jag får välja så äter jag helst vegetariskt. Delar med mig av träningstips och goda recept. Instagram: muskelmorsan1

RSS 2.0