Starta om och räkna tillsatser, inte kalorier.

Det är många som brottas med övervikt och letar olika dieter och restriktioner för att minska intaget av kalorier. Numera är jag emot olika dieter för vi är helt olika personer med olika kroppstyper, vilket även betyder att olika typer av föda reagerar olika i vårt matsmältningssystem. Det går inte att säga att alla ska äta tex LCHF eller Paleo för vi är helt enkelt inte sammansatta på exakt samma sätt.
Något som vi alla mår bra av dock är att dra ner på processad mat som tyvärr totalt dominerar butikshyllorna i våra matkedjor. Tillverkarna har inte råd att använda rena råvaror till de låga pris de sätter på sina produkter, och därför tillför de mängder av tillsatser för att fylla ut innehållet. Tänk bara på hur en burk sylt ser ut. Det är inte direkt 99% procent bär på innehållsförteckningen, och den s.k. sylten ser mer ut som en dallrande sörja än den sylt du står och kokar hemma på spisen. Jag ska nu bjuda på ett citat från en väldigt bra bok som bara genom sina första fem sidor ger en sådan enorm ögonöppnare att man vill gå raka vägen till kylskåpet och skafferiet och rensa hela skiten. Så här skriver Mats-Erik Nilsson i sin bok Äkta Vara, Guiden till oförfalskad mat om modifierad majsstärkelse vilket är vanligt förekommande i industritillverkad mat:
"Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik tank med propylenoxid - som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra - tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt vid kontakt av vatten och bildar saltsyra och forsforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade majsstärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.
Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från tillverkningens restprodukter och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin och hamnar i Ninas (en fiktiv person) frukostyoghurt, salladsdressing och fiskgratäng."
Jag behöver nästan inte skriva mycket mer, men den här vidriga smörjan används i stället för tex ägg och grädde som annars skulle kosta alldeles för mycket för fabrikerna att använda för att ge en fastare konsistens i såser och yoghurt. Vad tror du att den här tillsatsen gör med vårt DNA och våra celler? Det här är dessutom bara EN av en mängd tillsatser som många får i sig dagligen, och jag undrar när samhället ska koppla ihop den här ökade konsumtionen av tillsatser som tillåts från matindustrin med den snabbt ökande antalet av cancersjuka och säga ifrån och börja kräva en ändring? Ta bara mitt lilla experiment i ett tidigare inlägg där jag räknade antalet ingredienser på en vanlig frukost med smaksatt yoghurt, flingor, pålägg, bröd och juice, med en frukost komponerat ihop av egna fröer, gryner, hembakat bröd osv. Den "vanliga" frukosten bestod av hisnande 40 olika ingredienser, och den egenkomponerande bara 11!
Om du börjar rensa på tillsatser på det du köper så kommer du automatiskt att minska på ditt energiintag för det är oftast bland de söta och kaloristinna varorna som även tillsatserna finns. Du kommer upptäcka att många matvaror är onödiga och du klarar dig bra utan dem. Ett vanligt ägg i en sås är tex fullt tillräckligt i stället för stärkelse i pulverform.

Omfamna ditt nya liv och ät det du vill och det som passar din kroppstyp, men kolla innehållsförteckningen först!